Aftreden Wethouder Wil Kosterman

Op 16 mei heeft onze wethouder Wil Kosterman haar ontslag moeten aanbieden aan burgemeester Iris Meerts. De reden voor haar vertrek is het gebrek aan vertrouwen in de gemeenteraad wat doorgaan vrijwel onmogelijk maakt. Vooral na de laatste “thema avond” op 9 mei, die geheel aan de renovatie van het oude stadhuis aan de Markt werd gewijd, werd duidelijk dat het vertrouwen onder spanning stond.

Zonder enig overleg werd vervolgens bij monde van Sybren van der Velden (VVD) aan fractievoorzitter Marc Gnodde mede gedeeld dat een motie van wantrouwen werd gesteund door een meerderheid van de raad (naast de VVD waren dat Burgerbelangen, D66, PCG en OpRecht). De dag erop werd daar aan toegevoegd dat deze motie tijdens een ingelaste raadsvergadering in stemming zou worden gebracht, tenzij Wil haar ontslag voor maandagochtend 10 uur bekend zou maken. Een ongehoorde werkwijze, het “raadsakkoord” meer dan onwaardig.

Natuurlijk waren de fractie en het bestuur van SamenWerkt onthutst en aangedaan over deze onverhoedse overval, die blijkbaar in achterkamertjes tot stand is gekomen.

Tijdens gesprekken met de samenspannende partijen (met name VVD en PCG) bleken die onvermurwbaar vasthouden aan hun opvattingen, zodat Wil geen andere weg zag dan haar ontslag aan te bieden.

Hoe nu verder ?

Vanavond zijn de college leverende partijen uitgenodigd voor een gesprek. Daarin gaan we verkennen hoe de partijen naar de ontstane politieke situatie kijken inclusief consequenties die ze zien voor de raadsagenda en het huidige college.

Met vijf zetels en bijna 1600 voorkeurstemmen voor Wil Kosterman is duidelijk dat de Wijkse gemeenschap een voorkeur heeft voor progressieve politiek. Ondanks het “raadsakkoord” dat meerdere partijen ondertekend hebben, blijkt het “nieuwe besturen” geen succes. Als er achter de rug een meerderheid wordt gesmeed voor een dergelijke motie, zelfs met medewerking van één van de college leverende partijen, dan lijkt dat ons het failliet van het raadsakkoord.

De fractie en het bestuur van SamenWerkt zijn aangedaan door de gebeurtenissen en betreuren uiteraard het vertrek van Wil, maar zijn ook trots en dankbaar voor wat Wil heeft betekend voor deze gemeente. Al vanaf 2002 was Wil actief in de Wijkse politiek, eerst als raadslid voor Groen Links en vanaf 2014 als wethouder. Het laatste jaar voor onze progressieve samenwerking SamenWerkt (Groen Links, PvdA en Open).

We gaan er alles aan doen voor deze crisis een bevredigende oplossing te vinden en wensen Wil veel sterkte en de fractie veel wijsheid toe.

Ander nieuws van SamenWerkt.

SamenkeuzesmakenWerkt.

SamenkeuzesmakenWerkt.

Op 17 april organiseren we drie activiteiten waar leden van SamenWerkt. jullie graag ontmoeten en...

SamenkeuzesmakenWerkt.

SamenkeuzesmakenWerkt.

De vrije financiële ruimte is beperkt voor de fractie. Waar leggen we de keuzes voor onze gemeente...

SamenWerkt. Social Media
Share This