Een goed gesprek over lhbtqia+

SamenWerkt organiseert af en toe een avond waar ieder fractielid een onderwerp behandelt waar hij of zij persoonlijke affectie mee heeft. Willem Brock ging daarom in gesprek met de jongeren van de lhbtqia+ community in Wijk bij Duurstede. Het onderwerp werd recent zeer actueel, toen er veel ophef ontstond over de aanleg van het regenboog zebrapad op de Steenstraat. En dat leverde toch wel de meest opmerkelijke uitkomst van de avond op, want de jongeren vonden het zebrabad heel mooi, maar gaven aan dat het tegelijker tijd veel negatieve aandacht naar ze toe trekt.

Zo’n 40 mensen kwamen gisteravond bijeen in theater Calypso om te luisteren naar sprekers en om met elkaar in debat te gaan. En anders gebruikelijk varieerden de leeftijden tussen de 15 en 75 jaar. Al bij binnenkomst voelde je een warme, welkome sfeer en nieuwsgierigheid naar wat de avond ons zou brengen. Willem Brock opende de avond met een persoonlijke invalshoek en een snelcursus lhbtqia+,  waarna hij ons tijdens de avond met een interactieve quiz  overhoorde.

Carry van Tetering , directeur van het Revius Lyceum vertelde hoe het middelbaar onderwijs in Wijk bij Duurstede wil bijdragen aan de acceptatie van lhbtiqa jongeren in Wijk bij Duurstede. Zoiets blijkt nog een hele opgave, omdat het pesten natuurlijk niet gebeurt waar wij als docenten bijstaan. De diversiteit onder jongeren lijkt in Wijk veel kleiner dan in veel andere gemeenten, daardoor val je al snel op als je ietsjes anders bent.

Wethouder Jan Kuiper hield een pleidooi om je vooral niet te verschuilen als je niet direct in een mainstream plaatje valt. Authenticiteit, het ontwikkelen van je eigen identiteit is een groot goed. Maar het zoeken van de relatie is net zo belangrijk. Voor hem heeft de wereld van de scouting daarin een grote rol gespeeld, “dat was voor mij een omgeving waarin ik mij d.m.v. spel en activiteiten veilig heb kunnen ontwikkelen.” Ook hem viel het  op, dat de diversiteit onder jongeren in Wijk kleiner is dan in veel andere steden en dat daardoor helaas jongeren sneller naar scholen buiten Wijk gaan.

Eno Middelham had een andere invalshoek. Hij wil er als jongerenwerker zijn voor alle jongeren in Wijk, dus ook de jongeren die gelijk riepen: “De fik d’r in, weg met dat regenboog zebrapad.” Hij legde uit hoe hij het gesprek met hen aanging, om te ontdekken waarom het zebrapad bij hen zoveel woede opriep. Naar zijn mening valt de boosheid uiteindelijk wel mee, als je alles “goed afpelt”.

Jochem Verdonk van Regenboog Werkgroep Wijk bij Duurstede was het flink zat om zich maar anders te moeten voelen, en altijd maar uit de kast te moeten komen, gewoon “omdat de wereld niet op je is ingericht”.  En met name voor de transgender en intersekse mensen is de hoeveelheid misinformatie over deze groep stuitend. Zo worden er worden bijvoorbeeld helemaal geen minderjarige trans jongeren geopereerd.

Jongerenwerker Tanischa Wijkmans interviewde drie meiden uit de lhbtqia+ community van Wijk. Dat de jongens ontbraken werd verklaard: “omdat het voor meisjes toch iets gemakkelijker is om uit de kast te komen en openlijk met je vriendin hand in hand te lopen dan dat voor jongens het geval is” De jongeren hadden wat gemengde gevoelens bij het regenboog zebrapad. Ze vonden het goed dat er aandacht voor lhbtqia was, maar het riep ook wel haat en aversie op. Met name de reacties op social media geven de jongeren een gevoel van onveiligheid in plaats van acceptatie en solidariteit. Dat leverde wel reacties op in de zaal.

Na afloop werd er nog lang nagepraat. En iedereen was het erover eens: dit was een toffe avond, een fijn gesprek. Helaas… vooral met mensen die in dezelfde ‘bubbel’ leven. Andersdenkenden, die misschien wat kritischer op bovenstaande thema’s zouden reaeren, waren helaas niet op onze uitnodiging ingegaan.

Ander nieuws van SamenWerkt.

Democratie in bedrijf: Als publiek debat en persoonlijke impact elkaar ontmoeten…

Democratie in bedrijf: Als publiek debat en persoonlijke impact elkaar ontmoeten…

In juli 2024 leidde een stemming over de bevoegdheid rond windmolens in Wijk bij Duurstede tot een intens publiek debat dat uiteindelijk resulteerde in een belangwekkende rechtszaak over de grenzen van vrije meningsuiting in de lokale politiek. Toen kritiek op raadsleden via sociale media een grens leek te overschrijden, riep dit belangrijke vragen op over de balans tussen democratisch debat en persoonlijke waardigheid. Deze verklaring van de fractie SamenWerkt reflecteert op de gebeurtenissen, de uitspraak van de rechter en de bredere implicaties voor lokale democratie en maatschappelijk debat.

SamenWerkt. Social Media
Share This